Kreftaksjonen

Om kreftaksjonen

Kreftaksjonen er blitt årlig drevet av kadettene på Luftkrigsskolen siden 1990 og er en del av utdanningen innen organisasjon og ledelse.
Årets aksjon foregår gjennom hele skoleåret med forskjellige arrangementer:
• Helikopterløft av 330 Skvadron med Sea King (Leder: Joakim Thorbergsen)
• Luftkrigsskolens innsamlingsaksjon (Leder: Mariann Wibe)
• Skolekiosk (Driftes av Erlend Wiggen og Simen Klatran)
• Rosa sløyfe-aksjon og Movember-aksjon (Leder: Alf Pettersen)
• Trivselspatruljer og aktivitetsdager på St. Olavs (Leder hhv: Tanja Hoel og Henriette Wedervang)
• Mulig veldedighetskonsert og informasjonsfilm (Leder hhv: Magnus Berg og Vakant)
• Auksjon (Leder: Magnus Berg)
• Med mer!

Historisk perspektiv

Luftforsvarets Kreftaksjon til støtte for kreftsyke barn hadde sitt opphav allerede i 1987. Sønnen til en navigatør på 335 skvadronen fikk diagnosen. Kolleger ved skvadronen tok initiativet til en innsamling for å bedre hverdagen til kreftsyke barn. 335 skvadronen og Gardermoen Flystasjon driver fortsatt en egen, årlig aksjon, uavhengig av aksjonen slik de fleste kadettene kjenner den her på Luftkrigsskolen.
I år har kadettene, representert ved en egen prosjektgruppe, store ambisjoner, med alt fra innsamlingsaksjon til egne trivselsarrangement for barna.
Pengene vi samler inn går til Barnekreftforeningen, og blir gjennom denne foreningen brukt på alt fra midler til arrangement som vil bedre hverdagen for barna ved St. Olavs.
Årets styre i Kreftaksjonen
Årets styre ledes av Erlend Wiggen (2.avd), med Simen Klatran (2. avd) som NK. Prosjektoffiser er Kapt. Marianne Eidem. Øvrige medlemmer er (i vilkårlig rekkefølge); Mariann Wibe, Tanja Hoel, Joakim Torbergsen, Marte Harmens, Katarina Løsåmoen, Henriette Wedervang, Vegard Bergjord, Alf Pettersen, Hanne Sofie Christensen og Magnus Berg.
Hittil i skoleåret
Før starten på det nye skoleåret hadde vi som hadde påtatt oss hovedansvaret for Kreftaksjonen her ved LKSK flere mål. Et av målene skilte seg ut fra de andre ved å være lite spesifikt, men i våre øyne likevel et viktig mål. Dette er målet som handler om å styrke tradisjonen rundt Kreftaksjonen, både her på Luftkrigsskolen og i Luftforsvaret som helhet. Dette målet er spesielt viktig for oss fordi det underbygger resten av målene våre. Det er kadettene som er Kreftaksjonen, og vi trenger å ha alle med oss og engasjerte for å kunne gjøre en god jobb. Vi føler vi er på god vei til å gjøre Kreftaksjonen til en kjernesak for kadettene, og håper de støtter oss videre slik de har gjort frem til nå.

Det har vært et innholdsrikt skoleår hittil. Vi startet skoleåret i august med å utvide organisasjonen og fikk med oss 10 motiverte kadetter som ville jobbe med Kreftaksjonen sammen med oss, samt en engasjert prosjektoffiser i Marianne Eidem. Vårt første innsamlingsprosjekt startet under NM i Flytrekamp. Vi skulle starte opp en enkel kiosk hvor deltakere og gjester kunne kjøpe varer som vi i Kreftaksjonen hadde fått donert fra TINE og Matgrossisten. Kiosken ga rundt 10.000kr i overskudd kun denne helgen, og da tenkte vi at dette konseptet var noe vi måtte videreføre. I skrivende stund, noen måneder senere, selger vi fortsatt Litago, yoghurt, havrebarer og Barnekreftforeningens gullsløyfe til alle på skolen. Med god hjelp fra kjøkkenet på skolen har vi kontinuerlig påfyll av rimelige varer i kiosken, og overskuddet ligger på omtrent 4.000kr i måneden. Denne ordningen er ikke bare en enkel måte å ha jevn inntekt til kreftaksjonen, men også et velferdstilbud for kadetter og ansatte som kan trenge litt ekstra motivasjon i en intensiv skole-/arbeidshverdag (les; alt fra «rolige økter med Sæther’n, til lyskestrekk i stabsfotballen).

Hittil dette skoleåret har samarbeidet med St. Olavs og Barnekreftforeningen både lokalt og sentralt vært tett og styrket. Kreftaksjonen ser frem til et godt samarbeid både dette og senere skoleår. De nye medlemmene i Kreftaksjonen er fulle av initiativ, noe som har ført til en liten endring i Kreftaksjonens intensjon og overordnede mål. Vi jobber fortsatt først og fremst for å støtte Barnekreftforeningen i deres arbeid, og pengene vi samler inn (gjennom blant annet vår VIPPS-konto #11222) overføres uavkortet til dem. Det vi har gjort nytt av skoleåret er å fungere som en ambassadør og bidragsyter for også andre organisasjoner med fokus på kreft. Etter initiativ fra våre egne har vi hatt en bevisstgjøringskampanje for Rosa sløyfe-aksjonen, hjulpet Hegeprosjektet med å selge bilder til inntekt for Kreftforeningen og hatt en omfattende mobilisering av kadetter og ansatte ved skolen for å støtte Movember Foundation.

 

Veien videre – 2017

2017 blir ikke mindre innholdsrikt for Kreftaksjonen. Vi er i dialog med FMS om produksjon av informasjonsfilm, og planlegger videre nettauksjon, bøssebæring, trivselspatruljer og aktivitetsdager for barna på St. Olavs Hospital og ikke minst har vi en drøm om å få til en konsert i samarbeid med Luftforsvarets Musikkorps (LFMK). Nettauksjonen samlet våren 2016 inn over 40.000kr, og dette var første gang vi gjennomførte prosjektet. Vi auksjonerte bort både varer og opplevelser. Av bidragsytere kan vi nevne Oddvar Brå, rallyfører Anders Grøndal, Oppdal Rafting, Rosenborg BK, Vålerenga IF, Molde FK og Lillestrøm SK. Følg med til våren for å by på varer og opplevelser samtidig som du støtter en god sak.

Bøssebæringen er en tradisjon som vanligvis gjennomføres utover våren, og her samles det inn mye penger. Med 80 engasjerte fra skolen, både kadetter og ansatte, samlet vi i 2016 inn nesten 100.000kr. Men alt handler ikke om penger. Et av målene vi satt oss i sommer var å være mer til stede for barna på St. Olavs. Selv om vi er sikre på at pengene vi samler inn bidrar mye til kreftsaken er det lite som overgår det å bringe fram et smil om munnen til et barn som er inne i en utrolig tung periode i livet. Vi håper arbeidet vi gjør kan bidra til en lysere hverdag for barna og deres pårørende, samtidig som det kan være en givende og meningsfull ting for kadettene på skolen vår å være med på. Et eksempel på dette er den årlige SeaKing -dagen. Her får barna, sammen med noen kadetter og personell fra 330 skavdronen avdeling Ørland, muligheten til å sitte på med helikopteret på en liten tur. Dette faller selvsagt i veldig god smak både hos barna, deres familie og nære venner samt SeaKing-personell.

For å følge med på hvordan arbeidet går i 2017, søk opp og lik siden vår «Kreftaksjonen» på Facebook <3